Uspješne priče

Najveća hrvatska hotelijerska kompanija poboljšala je podatkovnu i sistemsku integraciju na razini organizacije upotrebom Apache Kafke

"Valamarova podatkovna platforma za zaposlenike je izvrstan primjer strateškog preokreta u arhitekturi sustava i upravljanju podacima koje smo identificirali kao ključni faktor za uspješno provođenje naše strategije digitalne transformacije. Agilno uvođenje novih usluga i digitalnih alata unutar tvrtke zahtijevaju brzu i jednostavnu integraciju s postojećom IT infrastrukturom. Podatkovna platforma za zaposlenike nam je već omogućila da integriramo kompletnu platformu upravljanja ljudskim resursima u rekordnom vremenu uz minimalne resurse. Unazad dvije godine, za uvođenje znatno jednostavnije interne komunikacijske aplikacije, bili su potrebni mjeseci napornog rada i nekoliko izvođača što bi u konačnici rezultiralo kašnjenjem i dodatnim troškovima. Ipak podatkovna platforma za zaposlenike je samo prvi korak i dokaz da koncept funkcionira. Sad smo spremni za drugu fazu u kojoj ćemo primijeniti isti princip i tehnologije kako bi upravljali podacima o našim gostima. Ovakav sustav ima veliki potencijal stvaranja dodatne vrijednosti za naše buduće poslovanje." Ivana Budin Arhanić: potpredsjednica Valamar Riviere za poslovni razvoj i korporativne poslove

U Poreču je sunčano jutro, ali na poslovnom planu nije baš sve tako uobičajeno. Lockdown je pogodio ugostiteljstvo na samom početku predsezone 2020. godine. Valamar Riviera, najveća hrvatska ugostiteljska tvrtka i tržišni lider, pokrenula je mjere za ublažavanje udarca izazvanog pandemijom. Jedna od glavnih mjera je vratiti kuhare u središnju hotelsku kuhinju i ponuditi Valfresco direct – uslugu jednostavnog online naručivanja i dostave hrane na kućnu adresu.

U samo dva mjeseca, tvrtka je uvela platformu e-trgovine s web-shopom, digitalizirala potrebne procese i organizirala dostavu obroka građanima. Međutim, za ostvarenje ovakvog pothvata i poštivanje zadanih rokova, bili su potrebni neviđeni napori svih sudionika.

"Da bi platforma za e-trgovinu funkcionirala, morali smo integrirati različite sustave, automatizirati i integrirati procese te osigurati neometanu razmjenu podataka među njima u stvarnom vremenu. To smo i učinili, ali smo shvatili da nam u budućnosti treba bolji, brži i više sistematičan način integracije s različitim sustavima na razini cijele organizacije." Roberto Gobo: direktor digitalne strategije i tehnologije, Valamar Riviera

Otpetljavanje IT sustava s Apache Kafkom za lakšu provedbu digitalnih transformacija i kontinuirani poslovni rast

Izgradnja tzv. monolitnog poslovnog IT sustava, gdje pojedinačno integriramo sustav sa sustavom, je tradicionalan način izgradnje arhitekture ali i zamka velikih IT tvrtki iz koje korisnici jako teško mogu izaći. Ako želimo uvesti novi sustav u tradicionalnu IT infrastrukturu, a s druge strane zadržati nesmetano poslovanje i protok podataka unutar organizacije, potrebni su dodatni troškovi i vrijeme.

Kako organizacija napreduje i raste tako se i poslovni procesi dodatno granaju i potrebno je sve više i više novih sustava i njihovih integracija, što posljedično zahtjeva sve više vremena i novca. S vremenom će sustavi dosegnuti svoje integracijske granice i početi znatno usporavati daljnji poslovni razvoj.

"Opsežno smo razmišljali i razmjenjivali ideje o našoj softverskoj IT arhitekturi. Istraživali smo različite tehnologije i došli do Apache Kafke - savršenog odabira za razne mogućnosti integracije podataka i procesa u stvarnom vremenu. Kafka nam omogućuje objedinjavanje podataka iz različitih izvora, te tako dobivamo dodatnu vrijednost iz cjelovitog uvida u neki proces. Za Valamar Rivieru ovo će značiti bolji angažman s gostima i pružanje personaliziranih iskustava." Roberto Gobo: direktor digitalne strategije i tehnologije, Valamar Riviera

Apache Kafka je open-source platforma za tzv. distribuirani event streaming. Kafku koristi tisuće tvrtki kojima su potrebne vrhunske performanse sustava poput podatkovnih cjevovoda, streaming analitike, integracije podataka ili neophodnih aplikacija.

Tradicionalna IT infrastruktura postaje zastarjela i nepotrebna jer integracijom svih izvora podataka, postojećih sustava i temeljnih procesa u organizaciji - svaki proces crpi podatke iz istog mjesta.

To znači da organizacija može uvesti novi ili zamijeni stari sustav, bez utjecaja na već prikupljene podatke i integracije s drugim sustavima. Doslovno, nešto što je do sad bilo jako komplicirano sada ukopčate ili iskopčate, ali to je tek početak prednosti koje nudi Apache Kafka.

Event streaming je digitalni ekvivalent središnjeg živčanog sustava

Event streaming (tok događaja) je tehnološki temelj za digitalni svijet koji nikad ne spava a možemo ga shvatiti kao digitalni ekvivalent ljudskog središnjeg živčanog sustava. To je svijet gdje su tvrtke sve više softverski definirane i automatizirane; svijet u kojem je korisnik programa najčešće neki drugi program.

Tehnički gledano, event streaming podrazumijeva “hvatanje” podataka u obliku toka događaja čim oni nastanu u sustavima poput baza podataka, web stranica, mobilnih uređaja, usluga u oblaku ili softverskih aplikacija. Uhvaćeni tokovi događaja se tad trajno pohranjivanju za kasnije lakše pronalaženje, manipuliranje i obradu. Vanjski sustavi i tehnologije koji koriste ove podatke se lako priključe, i mogu reagirati na njihove promjene čim se one dogode ili retrospektivno.

"Potrebna nam je arhitektura u kojoj možemo prikupljati događaje poput online pregledavanja naših objekta ili proizvoda, prijava, izleta, odlaska u SPA itd. kako bismo ih mogli trenutno obraditi i djelovati s odgovarajućim preporukama ili radnjama, te našim gostima priuštiti najbolje moguće iskustvo. Automatizacija ovakvih preporuka i radnji zahtijeva strojno učenje. Bez Apache Kafke i holističkog pogleda na podatke i događaje ne bismo mogli učinkovito primijeniti podatkovnu znanost." Roberto Gobo: direktor digitalne strategije i tehnologije, Valamar Riviera

Brainstorm, IT tvrtka za podatkovnu znanost koja je specijalizirana u područjima strojnog učenja i integracije podataka u ugostiteljstvu, prepoznata je kao partner za implementaciju Apache Kafke, integraciju sustava i primjenu strojnog učenja.

Zajedničkim snagama, Valamar Riviera i Brainstorm razvili su skalabilnu event streaming arhitekturu, implementirali je s Apache Kafka tehnologijom i integrirali s informacijskim sustavima ljudskih resursa, Cornerstone on demand platformom, platformom za suradnju zaposlenika SAP Jam, CRM-om, portalom za e-trgovinu Valfresco i Microsoft Identity Management-om.

Implementirano rješenje “hvata” nove podatke i njihove promjene iz različitih poslovnih sustava, interno ih obrađuje i odmah šalje na bilo koji vanjski sustav koji očekuje ovu vrstu podataka tj. koji je na njih pretplaćen. Kako bi imali uvid u promjene unutar sustava ljudskih resursa, ažuriranje podataka u sustavu Cornerstone ili CRM-u sad traje svega nekoliko sekundi, za razliku od prije kad su bili potrebni sati ili čak dani.

Platforma za sljedeće doba digitalizacije i poslovnog rasta

"Definirali smo i implementirali glavne koncepte arhitekture i tehnologija te ih integrirali s našim trenutnim softverskim sustavima/platformama. Cijeli koncept je testiran i dokazan. Integriranje novih izvora podataka (tj. podataka o gostima) ili sustava (tj. sustava upravljanja imovinom) trebalo bi biti prilično jednostavno, lako i brzo." Roberto Gobo: direktor digitalne strategije i tehnologije, Valamar Riviera

Povezivanjem sve više izvora podataka i sustava, organizacija će uspostaviti neprestani i cjeloviti pogled na sve svoje objedinjene procese i podatke u realnom vremenu te dobiti jasnu sliku događanja unutar svog digitalnog prostora. Na ovako promišljen sustav može se primijeniti strojno učenje za daljnju personalizaciju ponuda, prepoznavanje prilika za pružanje iznimnog iskustva gostima i olakšavanje angažmana osoblju. 

"S Kafkom smo dobili vrlo brze i jednostavne integracije. Prikupljamo, preoblikujemo i manipuliramo podatke iz raznih HR sustava te ih vraćamo na vanjske sustave. Vanjski sustavi su pretplaćeni na Kafka topike i spremni su koristiti podatke u realnom vremenu. Integracije su postale toliko jednostavne." -- Luka Otočan: Odjel digitalizacije, Valamar Riviera

Implementirani sustav zbog svoje skalabilnosti i mogućnosti prijenosa podataka, zajedno sa strojnim učenjem i fleksibilnošću povezivanja s različitim izvorima podataka i poslovnim sustavima, pravi je tehnički alat za brzi odgovor na nepredvidive situacije (kao npr. COVID-19) i sljedeći korak u digitalizaciji i poslovnom rastu Valamar Riviere.

Više o Brainstormu

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam odabrano